Wednesday, August 23, 2006

Nederlandse slachtoffers bij ramp?

Sinds gisteravond heerst onduidelijkheid over de aanwezigheid van Nederlanders onder de slachtoffers van de vliegramp bij Donetsk. Daar stortte een Russich toestel neer dat een transitovlucht door het Oekraïense luchtruim uitvoerde.

Naar goed gebruik te lande heeft de luchtvaartmaatschappij een volledige passagierslijst op de site gezet. Bij slechts 4 van de passagiers ontbreekt het paspoortnummer (een aanwijzing dat het niet om Russen zou gaan). Het betreft Баккер Анна, Данилов Александр, Данилова Людмила en Mangue Siniouguina Svetlana. Eén naam doet Nederlands aan. Twee lijken een echtpaar te zijn en hebben een slavische naam. De laatste naam lijkt een Russin die getrouwd is met een Fransman. Buitenlandse Zaken heeft niet bevestigd dat er Nederlandse slachtoffers zijn bij de ramp.

Volgens de Volkskrant zou het gaan om twee volwassenen en een kind ‘tussen de 2 en 14 jaar’. De ouders van het kind zaten niet op de vlucht.

UPDATE Vanochtend meldt teletekst: Volgens Buitenlandse Zaken is het nog onduidelijk of er ook Nederlanders zijn omgekomen bij het vliegtuigongeluk van gisteren in Oekraïne. (...) Den Haag kan nog niets met zekerheid zeggen,omdat de Russen nog geen passagierslijst hebben vrijgegeven. (09:45)

De Russische vliegtuigmaatschappij Poelkovo meldt dat een Nederlands meisje is omgekomen. (11:30)

Bij het vliegtuigongeluk in de Oekraïne zijn drie mensen uit de provincie Groningen om het leven gekomen. Het gaat om een echtpaar uit Hoogezand en hun 7-jarige kleindochter uit de stad Groningen.

Het echtpaar van Russische afkomst was met het kind naar hun geboorteplaats geweest.
(RTVNoord, 13:56)

Saturday, August 19, 2006

Geheime dienst over Hongersnood

In een poging om met het verleden af te rekenen, heeft de Oekraïense geheime dienst (SBU) een deel van het archief over de Hongersnood van 1932/33 vrijgegeven, meldde De Telegraaf vrijdag.

Historici van de SBU hebben na vier jaar doorspitten van de archieven 130 documenten met 3000 pagina's tekst op de website van de dienst geplaatst, meldde een woordvoerder vrijdag. Veel mensen in Oekraïne, dat in 1991 onafhankelijk werd, geloven dat de 'holodomor'-hongersnood een poging van Stalin was om de Oekraïense bevolking uit te roeien, aldus de krant van wakker Nederland.

Onder de documenten bevinden zich officiële stukken, maar ook bijvoorbeeld pamfletten. De afbeelding hiernaast komt uit een pamflet van het Oekraïense Revolutionaire Comité. Het roept boeren tot verzet: З рук до рук! З хати до хати! Селяне, не давайте хліба большевикам! (van hand tot hand, van huis tot huis, boeren geef geen brood aan Bolsjewieken!)

Ні одного зерна хліба червоним грабіжникам! Ні одного карбованця ненависним окупантам! (geen kruimel brood voor de rode rovers! Geen roebel voor de gehate bezetter!) zo besluit het pamflet. In 1991 na de onafhankelijkheid kwam dit collectieve trauma van de Oekraïense nationalisten in alle hevigheid naar boven. Met de openstelling van het archief wordt weer een nieuw hoofdstuk afgesloten. Het lijkt nog even te duren voor de hongersnood vergeven en vergeten wordt.

Friday, August 18, 2006

Ostalgische levensmiddelen

Tijdens een van mijn laatste bezoeken aan de Oekraïense ambassade werd mijn aandacht getrokken door een klein briefje. Daarop stond in het Russisch met Latijnse letters dat er op de “Piet Heinstraat 99” in Den Haag een winkel zit die in Balkanproducten is gespecialiseerd, maar nu ook “Russische” producten aanbiedt.

Een paar dagen geleden nam ik de proef op de som. Het is een sfeervol ingerichte winkel met inderdaad een mengeling van Balkan- en Russische levensmiddelen. Dus pašteta’s en pel’meni, eurokrem en krimsekt, ajvar en kaviaar. De eigenaresse vertelde dat ze er al anderhalf jaar zit en eerst gericht was op “Joegoslavische” producten. Vanwege de vraag van vele klanten naar Russische producten, heeft ze deze aan het assortiment toegevoegd. De komende weken is ze van plan om de Russische producten iets strategischer op te stellen, bij elkaar en in de buurt van de ingang. En ze zou zelfs kefir gaan laten aanvoeren. Ik ben benieuwd.

Het prijsniveau is voor Den Haag redelijk. Een stuk goedkoper (tot wel 30%!) dan “Supermarkt Moskou” aan de overkant, of destijds het winkeltje aan de boulevard op Scheveningen. Het assortiment bestaat uit het standaardpakket: bier, wijn, champagne, kvas, snoepjes, kaviaar, tvorog, pel’meni, konserven, grutten, enz.

Dus als de voorraad die je deze zomer hebt meegenomen tijdens de vakantie is uitgeput, dan weet je waar je terecht kunt!

Saturday, August 12, 2006

Ik zoek een huis

Het moet er dan toch maar van komen. Verhuizen. Iets meer dan twee jaar op dezelfde plek lag toch al ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Weg uit Erasmusveld, Wateringse Veld, Escamp. Net voordat alle voorzieningen af zijn :)

Na dit moedige besluit volgt een moeilijke vraag. Waar zou ik willen wonen? Waarschijnlijk wil ik wonen waar iedereen wil wonen die in Den Haag woont. In een mooi huis in een rustige buurt, niet ver van het centrum en niet te ver van de zee. Je komt dan al snel uit in Bezuidenhout, Regentessekwartier, Valkenboskwartier of het Zeeheldenkwartier.

Inmiddels heb ik een aantal tot nu toe mij onbekende sites aan mijn favorieten toegevoegd. Die sites hebben illustere namen als niksertussen, funda en dimo.

Tips zijn welkom in de comments. Wordt vervolgd...

Friday, August 11, 2006

55 minuten werken voor een Big Mac

Volgens een onderzoek van de Zwitserse bank UBS naar de koopkracht in verschillende landen, duurt het voor een gemiddelde werker in Kiev 55 minuten om een Big Mac te verdienen. Het land zit daarmee in de middenmoot. Een Moskouse werker heeft minder dan de helft van de tijd nodig: 25 minuten. Ongeveer evenveel als in Rome of Athene. Amsterdam, Madrid, Brussel en Milaan zitten rond de 20 minuten. Het kortst doet de arbeider in Tokyo erover: 10 minuten. Maar of Japanners daarom zo lang werken?

Tuesday, August 08, 2006

Geen TimosjenkoIn maart was alles simpel. Blok Joelia Timosjenko was bij de parlementsverkiezingen onverwacht tweede geworden en het land leek af te stevenen op een hernieuwde oranje coalitie. Vol vertrouwen werden daar zelfs weddenschappen op afgesloten.

Zoals altijd liep het anders. Het land had er 131 dagen voor nodig om een regering te vormen. Twee van de drie partijen die de Oranje Revolutie hadden gesteund, liepen 'over' naar het andere kamp om een regering van nationale eenheid te vormen.
En daarmee werd de virtuele winnaar van de parlementsverkiezingen de absolute verliezer. Haar rest niet veel anders dan op een rellerige manier oppositie te voeren - als enige oppositiepartij. De partij maakte een maand geleden de zitting van het parlement onmogelijk door luidruchtig protest met megafoons. Vervolgens verlieten de fractieleden de zitting van het parlement en dekten hun zetels toe met de vlag, alsof deze opgebaard waren. Als laatste actie plaatsten ze een Oekraïense vlag met een zwarte rouwwimpel op de zetel van de president in het parlement.

Het parlement heeft reces tot eind september. Ik ben benieuwd welke ludieke acties Timosjenko gaat bedenken...