Saturday, August 19, 2006

Geheime dienst over Hongersnood

In een poging om met het verleden af te rekenen, heeft de Oekraïense geheime dienst (SBU) een deel van het archief over de Hongersnood van 1932/33 vrijgegeven, meldde De Telegraaf vrijdag.

Historici van de SBU hebben na vier jaar doorspitten van de archieven 130 documenten met 3000 pagina's tekst op de website van de dienst geplaatst, meldde een woordvoerder vrijdag. Veel mensen in Oekraïne, dat in 1991 onafhankelijk werd, geloven dat de 'holodomor'-hongersnood een poging van Stalin was om de Oekraïense bevolking uit te roeien, aldus de krant van wakker Nederland.

Onder de documenten bevinden zich officiële stukken, maar ook bijvoorbeeld pamfletten. De afbeelding hiernaast komt uit een pamflet van het Oekraïense Revolutionaire Comité. Het roept boeren tot verzet: З рук до рук! З хати до хати! Селяне, не давайте хліба большевикам! (van hand tot hand, van huis tot huis, boeren geef geen brood aan Bolsjewieken!)

Ні одного зерна хліба червоним грабіжникам! Ні одного карбованця ненависним окупантам! (geen kruimel brood voor de rode rovers! Geen roebel voor de gehate bezetter!) zo besluit het pamflet. In 1991 na de onafhankelijkheid kwam dit collectieve trauma van de Oekraïense nationalisten in alle hevigheid naar boven. Met de openstelling van het archief wordt weer een nieuw hoofdstuk afgesloten. Het lijkt nog even te duren voor de hongersnood vergeven en vergeten wordt.

No comments: