Tuesday, August 08, 2006

Geen TimosjenkoIn maart was alles simpel. Blok Joelia Timosjenko was bij de parlementsverkiezingen onverwacht tweede geworden en het land leek af te stevenen op een hernieuwde oranje coalitie. Vol vertrouwen werden daar zelfs weddenschappen op afgesloten.

Zoals altijd liep het anders. Het land had er 131 dagen voor nodig om een regering te vormen. Twee van de drie partijen die de Oranje Revolutie hadden gesteund, liepen 'over' naar het andere kamp om een regering van nationale eenheid te vormen.
En daarmee werd de virtuele winnaar van de parlementsverkiezingen de absolute verliezer. Haar rest niet veel anders dan op een rellerige manier oppositie te voeren - als enige oppositiepartij. De partij maakte een maand geleden de zitting van het parlement onmogelijk door luidruchtig protest met megafoons. Vervolgens verlieten de fractieleden de zitting van het parlement en dekten hun zetels toe met de vlag, alsof deze opgebaard waren. Als laatste actie plaatsten ze een Oekraïense vlag met een zwarte rouwwimpel op de zetel van de president in het parlement.

Het parlement heeft reces tot eind september. Ik ben benieuwd welke ludieke acties Timosjenko gaat bedenken...

No comments: