Saturday, June 10, 2006

Oranjecoalitie struikelt over voorzitter

Waar iedereen dacht dat Timosjenko het struikelblok zou zijn voor de oranjecoalitie, lijkt deze nu te mislukken "omdat de Socialisten vasthouden aan hun kandidaat voor het voorzitterschap van het parlement", aldus de woordvoerder van Nasja Oekrajina. Ja, ja, lekker makkelijk. De twee grootste onderhandelaars liggen vechtend op straat, en de zwarte piet gaat naar de kleinste partij.

Laten we een paar maanden terug gaan in de tijd. Kiev, donderdag 23 maart. De dag van de grote rally van Joelia. NRC-correspondent Coen van Zwol heeft een interview met haar. Timosjenko staat er niet goed voor in de peilingen. Het interview gaat verder. De spanning stijgt. De journalist vraagt haar of ze volgens de huidige peilingen zichzelf ziet als speaker. De journalist tekent haar reactie op: „Ik ben belasterd, vernederd, verraden. Maar zoals de Britse koningin Victoria haar dochter adviseerde aan de vooravond van een gearrangeerd huwelijk: ‘sluit je ogen en denk aan Engeland’. Ik ben bereid mijn ogen te sluiten en aan Oekraïne te denken.’’.

Victoria Koblenko, die ook aanwezig was, schrijft in haar dagboek: Haar angstaanjagende zelfbeheersing leidde ertoe dat er geen boeiende vragen werden gesteld totdat NRC begon te provoceren...kennelijk terecht want Julia flirtte zowat met onze correspondent! Het ijs werd gebroken, eerste glimlach van Timoshenko op de gevoleige plaat vastgelegd en het regende leuke quote's in de serie van: "live politiek debat is net telefoonsex, you never know what you're going to get".

De komende dagen zullen leren hoe vooruitziend de blik van Van Zwol was.

No comments: