Tuesday, July 11, 2006

Blauw-gele Revolutie?

Terwijl de fracties van Nasja Oekraïna en het Blok van Joelia Timosjenko (BJoeT) binnen in de Rada het spreken onmogelijk maakten, verzamelden zich vandaag buiten het parlement enkele honderden (volgens anderen enkele duizenden, maar die heb ik niet gezien - zie foto) aanhangers van Viktor Janoekovitsj. Ze eisen een einde aan het getreuzel van het op 26 maart gekozen parlement van Oekraïne.

Na de grondwettelijke maximumtermijn bijna te hebben overschreden, bereikten de oranjefracties vorige week een broze overeenkomst waarbij Petro Porosjenko parlementsvoorzitter zou worden en Joelia Timosjenko premier. Verliezer op papier van deze 'deal' was de Socialistische Partij van Oekraïne, die BJoeT en Nasja aan de meerderheid moest helpen. Ze schoven hun partijleider Oleksandr Moroz naar voren als parlementsvoorzitter, maar hij moest in de onderhandelingen buigen voor Porosjenko. Het eerste kabinet-Timosjenko viel juist over onenigheid tussen beide tegenpolen, Timosjenko en Porosjenko.

Moroz revancheerde zich door zich tegen de afspraken in op 6 juli kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Verchovna Rada. Hij wist zich gesteund door Communisten en de Partij van de Regio's, de beide partijen die aan de andere kant stonden tijdens de Oranjerevolutie. Dit 'verraad' was meteen het einde van de prille Oranjecoalitie. Vanochtend vormden de Regio's, Socialisten en Communisten de 'anti-crisiscoalitie'. Timosjenko gaat de besluiten van deze nieuwe coalitie aanvechten. Volgens haar lezing van de grondwet kan een nieuwe coalitie pas besluiten nemen tien dagen nadat de vorige ter ziele is gegaan.

Meteen nadat het nieuws van de anti-crisiscoalitie bekend werd, sloeg PORA de tenten op op Majdan (foto). Volgens Joelia is de nieuwe revolutie begonnen. Naar verluidt wordt het de blauw-gele revolutie, naar de kleuren van de Oekraïense vlag. Zo mogelijk krijgen de revolutionairen het nog zwaarder dan in november 2004. Ik geef het ze te doen om bij 30 graden boven nul - in plaats van 20 onder nul - wekenlang in tenten te bivakkeren.

2 comments:

Muumi said...

Communist Adam Martyniuk is verkozen tot eerste vervanger van Moroz (proces duurde van 16:00-23:30, lokale tijd) Nog steeds gejoel van BJoeT en Nasja.

Het leek er even op dat het een lange nacht zou worden. Ze wilden nog 26 commissies gaan verkiezen... Dat is gelukkig uitgesteld.

Anonymous said...

zo, eindelijk kan ik je blog lezen. In China mocht ik er niet op, lang leve internet censuur. Maarre, dit subject... was moeilijk te lezen hoor. Al die namen, niet bij te houden :)))
Kirsten