Saturday, July 29, 2006

Ben weer weg

Ik ontvlucht de hitte even. Hoewel ik begrijp dat het hier ook wat koeler wordt. We zullen wel zien. De weersverwachting voorspelt niet veel goeds. (klik ook hiernaast). Hopelijk breekt daar in ieder geval even geen revolutie uit...

Кот Да Винчи и Che Бурашка


Thursday, July 27, 2006

W-A-R-M

Het is al dagen te warm in Nederland. Nu de derde hittegolf eraan zit te komen, is het ook geen weer om te bloggen. Inmiddels hebben de buitenwijken van Den Haag en de 'groenstroken' tussen de tramrails een kleur aangenomen die ik hier niet eerder had gezien en waar Kiev of Moskou in de zomer trots op zouden zijn.

En binnen is het met 26-28 graden dag en nacht ook nauwelijks uit te houden. Zucht.

Friday, July 21, 2006

Soep met?

Wat mij tot een paar weken geleden niet was overkomen, gebeurde zaterdag. Ik was in Chmelnitski, een provinciehoofdstad ten zuidwesten van Kiev. Met vrienden bezocht ik hun vrienden. De tafel werd gedekt en met twee Nederlandse mannen op bezoek, verscheen uiteraard de borsj op tafel. Nadat het dampende kopje bietensoep was geserveerd door de gastvrouw, wees ze naar een zakje dat op tafel stond en merkte ze op "en de mayonaise staat hier". Blijkbaar zag ik er nog steeds verbaasd uit, want de gastvrouw corrigeerde zich min of meer door te zeggen "nee, sorry, er is geen zure room".

Rare jongens, die Oekraïners...

Thursday, July 20, 2006

Home sweet home

Helaas is mijn verblijf in Oekraïne weer voorbij. En het is hier nou niet bepaald koeler dan in Kiev

Gelukkig blogt sinds dinsdag Coen vanuit Kiev.

Hij schreef gisteren over het witte kamp, blauwe kamp en vier dorpse omaatjes die Janoekovitsj steunen om de duivel uit te drijven.

Wednesday, July 12, 2006

Een monument voor Sjevtsjenko (3)

In Kiev, op Andriivski Uzviz, naast het museum van Kavaleridze, staat sinds kort ook een Sjevtsjenko-monument. Daarmee heeft Kiev inmiddels twee monumenten. Deze lijkt eerder een studie voor een monument zoals dat in Romni staat.

Maydan today


Democracy in Danger! Communists and Regions smash the rose of democracy, from which caterpillar Moroz flees with the 30 pieces of silver.Monument to the founders of Kiev: Kiy, Shchek, Khoriv and Lybed, their sister.
Maydan nezhalesnosti, 12 July 2006, 13:00

UPDATE: Kyiv Chief Controlling Department on Improvement and Design attached to the City State Administration has passed a resolution to dismantle tents set in Kyiv downtown.

PR and PORA submitted the applications to the Chief Department before setting the tents. BYuT application has not yet been submitted, the Chief Department informed.
(ForUm, 16:30)

Webcam op Majdan

Volg het tentenkamp op Majdan.

Tuesday, July 11, 2006

Blauw-gele Revolutie?

Terwijl de fracties van Nasja Oekraïna en het Blok van Joelia Timosjenko (BJoeT) binnen in de Rada het spreken onmogelijk maakten, verzamelden zich vandaag buiten het parlement enkele honderden (volgens anderen enkele duizenden, maar die heb ik niet gezien - zie foto) aanhangers van Viktor Janoekovitsj. Ze eisen een einde aan het getreuzel van het op 26 maart gekozen parlement van Oekraïne.

Na de grondwettelijke maximumtermijn bijna te hebben overschreden, bereikten de oranjefracties vorige week een broze overeenkomst waarbij Petro Porosjenko parlementsvoorzitter zou worden en Joelia Timosjenko premier. Verliezer op papier van deze 'deal' was de Socialistische Partij van Oekraïne, die BJoeT en Nasja aan de meerderheid moest helpen. Ze schoven hun partijleider Oleksandr Moroz naar voren als parlementsvoorzitter, maar hij moest in de onderhandelingen buigen voor Porosjenko. Het eerste kabinet-Timosjenko viel juist over onenigheid tussen beide tegenpolen, Timosjenko en Porosjenko.

Moroz revancheerde zich door zich tegen de afspraken in op 6 juli kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Verchovna Rada. Hij wist zich gesteund door Communisten en de Partij van de Regio's, de beide partijen die aan de andere kant stonden tijdens de Oranjerevolutie. Dit 'verraad' was meteen het einde van de prille Oranjecoalitie. Vanochtend vormden de Regio's, Socialisten en Communisten de 'anti-crisiscoalitie'. Timosjenko gaat de besluiten van deze nieuwe coalitie aanvechten. Volgens haar lezing van de grondwet kan een nieuwe coalitie pas besluiten nemen tien dagen nadat de vorige ter ziele is gegaan.

Meteen nadat het nieuws van de anti-crisiscoalitie bekend werd, sloeg PORA de tenten op op Majdan (foto). Volgens Joelia is de nieuwe revolutie begonnen. Naar verluidt wordt het de blauw-gele revolutie, naar de kleuren van de Oekraïense vlag. Zo mogelijk krijgen de revolutionairen het nog zwaarder dan in november 2004. Ik geef het ze te doen om bij 30 graden boven nul - in plaats van 20 onder nul - wekenlang in tenten te bivakkeren.

Crisis in Oekraïne

Het is weer crisis in Oekraïne... De oranjecoalitie is vanochtend vervangen door een coalitie van de Partij van de Regio's van Janoekovitsj samen met de Communisten en de Socialisten. De laatsten zijn gedeserteerd uit de Oranjecoalitie om hun voorzitter Oleksandr Moroz aan het voorzitterschap van het parlement te helpen. Iets na de middag werd bekend dat Janoekovitsj is gezozen tot voorzitter van het anti-crisis comité. Duizenden van zijn aanhangers hebben zich voor het parlement verzameld. Intussen is de zitting van het parlement geschorst tot 16:00 nadat leden van BJoeT en Nasja Oekraine het spreken onmogelijk maakten.
meer volgt!

Friday, July 07, 2006

Yazyk ne tolko do Kieva dovedet

When I heard in March that I would be an election monitor in Kmelnitska Oblast, there was basically one place I would like to be stationed at: Kamyanets-Podilsky. It is a 13-th century fortified town, which is now on the list of Unesco World Heritage. It has a rich history being a border town on the Smotrych river, a contributory to the Dniestr. It was occupied by many, including Poland and the Ottoman Empire. Remnants remain. I was promised that if I'd return in summer, it would be green. And so it was, overwhelmingly. The picture features part of the city walls around the old town. The old town is surrounded by the river on all sides, taking an odd Omega-shaped turn.

Getting there is already something. Why would routes make sense? While I was returning from Romny on Wednesday evening and had to be back in Kyiv on Friday, I could not take the 20:36 overnight train from Kyiv. All possibilities left were the trains to Khmelnitsky and continue by bus, then take the overnight direct train back.

Even though the saying goes here that "the tongue brings one to Kyiv", the tongue is pretty much needed to go elsewhere also, for example to K-P. Khmelnitsky has two bus stations: a central one and the main one – on the edge of town. Originally designed to slightly divert traffic out of town, it no longer serves that purpose. Moreover, in order to go to K-P (or Chernivtsi and other places), one almost crosses the centre again. And the bus is certainly not the only vehicle. So it seems that the logic that was put in place when the town's infrastructure was planned, no longer applies. Even a provincial capital like Khmelnitsky is overcrowded with traffic nowadays. And why would there be a direct connection between the three stations (railway, old bus station, mian bus station)? I'd say that the tongue brings one anywhere in Ukraine :)

Wednesday, July 05, 2006

Een monument voor Sjevtsjenko (2)

Ook in Romni staat een standbeeld voor Taras Sjevtsjenko. Naar verluidt zelfs het eerste beeld dat in Oekraïne werd opgericht voor de grote nationale dichter. De beeldhouwer Ivan Petrovitsj Kavaleridze, afkomstig uit de buurt van de stad, vervaardige het ten tijde van de revolutie. Het werd onthuld in 1918. Andere Sjevtsjenkomonumenten van Kavaleridze zijn te bewonderen in Poltava (1925) en Soemi (1926). Het huis van de beeldhouwer in Romni wordt nog altijd bewoond door diens dochter, die inmiddels de respectabele leeftijd van 95 heeft bereikt.

Sunday, July 02, 2006

Rust

Als je even niets van me hoort, kan dat kloppen. Ik zit in Oekraïne tot half juli. Als je wilt weten wat hier gebeurt, kun je een van de links aan de rechterkant proberen. Voorlopig gebeurt hier niet veel. Ze hebben hier nog steeds geen regering (jullie daar trouwens ook nog niet, of niet meer, of bijna wel? Laat Lubbers zijn karwei afmaken...) Janoekovitsj houdt de pogingen van oranje tegen om een regering te laten benoemen door de Rada. Naar verluidt omdat hij niet genoeg of niet de juiste parlementenscommissies kreeg, wie zal het zeggen. Het is hier niet zo heet als daar. Een graadje of 25 met af en toe een beetje wind, maar volop zon... Tot over twee weken!