Sunday, June 25, 2006

Washington DC

Bij een luchtvochtigheid van meer dan 85% en een temperatuur boven 30°, is sightseeing in Washington DC echt afzien. Je gaat vanzelf langzamer lopen. Maar, er is een oplossing: City Segway Tours biedt excursies met gids aan. Zie ook de poserende Japanse groep voor het Witte Huis (hiernaast).

Waar het verstandiger was geweest om binnen te blijven onder de airco, gingen we toch lopen langs de monumenten en gedenktekens. DC staat er letterlijk vol mee. Naast de gebouwen als het Capitool, het Witte Huis, het Hooggerechtshof, enz. staan er vooral veel herinneringen aan het roemruchte Amerikaanse verleden. Verlichte presidenten worden afgewisseld met het optreden van Amerikaanse troepen in den vreemde. Vaak is het een niet los te zien van het ander, zoals hier:

...recognizes that the whole world is one neighborhood and does justice to the whole human race, the germs of another world war will remain as a constant threat to mankind...

Franklin D. Roosevelt

Wijze woorden van een wijs man op , maar zullen de Amerikanen zelf dit ooit snappen?

Een monument voor Sjevtsjenko

In Washington DC, op de hoek van P Street en 22nd Street staat een monument voor Sjevtsjenko.

Het is een monument opgericht voor de 19e eeuwse dichter Taras Sjevtsjenko welteverstaan, niet voor de sterspits van Chelsea die zich met Oekraïne plaatste voor de achtste finale van het WK.

Het monument is in 1964 opgericht door de Oekraïense gemeenschap in de VS en is gewijd aan de bevrijding, vrijheid en onafhankelijkheid van alle bezette volkeren.

In zijn gedicht de Zwakzinnige uit 1857 verzucht Sjevtsjenko: "Wanneer zien wij een Washington met een nieuwe en rechtvaardige wet? Eens verwachten we hem". Hij verwijst daarmee naar de rol van George Washington tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de oorlog die leidde tot de onafhankelijkheid van de VS.

Het was gisteren niet druk op de 42e verjaardag van de onthulling van het monument.

Friday, June 16, 2006

Nederland erkent Montenegro

De Rijksministerraad heeft besloten dat het Koninkrijk de Nederlanden met ingang van heden Montenegro erkent als onafhankelijke staat. Dit besluit volgt op de bijeenkomst van de Raad voor Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van de Europese Unie van afgelopen maandag 12 juni, waarin werd besloten dat de EU in de toekomst betrekkingen zal ontwikkelen met het soevereine en onafhankelijke Montenegro. Erkenning van Montenegro is evenwel een aangelegenheid van de individuele EU-lidstaten. (RVD, 16 juni 2006)

Maar of het nou vandaag feest is in Podgorica....

Tuesday, June 13, 2006

De hand die Christus doopte

Breaking News. Ongeveer op hetzelfde moment dat Rusland als een van de eerste landen de onafhankelijkheid van Montenegro erkende, kwam de "Hand die Christus doopte" aan in Moskou. De reliekschrijn van de rechterhand van Johannes de Doper maakt deel uit van de rijke verzameling van het mannenklooster van de Heilige Peter van Cetinje in Cetinje, van 1482 tot 1946 de hoofdstad van Montenegro.

De hand was eerst eigendom van de Romanovs, maar werd na de Russische Revolutie het land uitgesmokkeld. De hand is nog tot 16 juni te bezichtigen in de Christus-Verlosser Kathedraal in Moskou. Daarna gaat hij op toernee en is hij nog te zien elders in Rusland, Oekraïne en Belarus.

God, behoed de Tsaar!

Afgelopen zaterdag trad het Chor Toeretskogo (het koor van Michail Toeretski) op in het Kurhaus tijdens de uitreiking van de RusPrix. Aan het einde van het optreden dankte de Russische ambassadeur in Nederland, Kiril Gevorgjan, het koor en zijn artistiek leider. Het tienstemmige koor verzamelde zich rond de diplomaat. Bij wijze van toegift brachten ze een laatste nummer, a capella. Het koor hief tot hilariteit van de zaal "Bozje, Tsarja chrani!" aan, het volkslied het Tsaristische Rusland van 1833 tot 1917.

Of het koor gelijk had, zullen we in 2008 zien. Maar als voorbode stond gisteren dit artikel in BN/De Stem:

De fraaie Russisch-orthodoxe Sint-Nicolaaskathedraal vormde begin dit jaar inzet van een conflict tussen het Kremlin en de Russische gemeenschap in Nice. President Vladimir Poetin vindt dat de kerk, gebouwd in opdracht van tsaar Nicolaas II en voltooid in 1912, vanaf volgend jaar Russisch eigendom moet zijn. Dan loopt de erfpacht af, die in 1908 verleend werd voor 99 jaar aan een Russisch-orthodoxe vereniging in Nice. (Lees verder)

Sunday, June 11, 2006

Remco is een held

Zaterdag werd Remco Reiding geëerd voor het werk dat hij – als vrijwilliger – heeft gedaan voor het Russische Ereveld in Amersfoort. Na een onderzoek voor de Amersfoortse Courant raakte hij betrokken bij het lot van de Sovjets die vielen voor onze vrijheid. Toen hij eind jaren ’90 begon, was geen enkele van 865 begraven slachtoffers ‘thuisgebracht’. Nadat Remco naar aanleiding van zijn onderzoek de eerste twee nabestaanden had opgespoord in de voormalige Sovjet-Unie ging het snel. De teller staat inmiddels op 99. Het jubileum van 100 ligt in het verschiet. Reiding, die nu als correspondent voor GPD in Moskou woont en werkt, voert zijn speurtocht met name uit via lokale media. De 99 ‘hervonden’ gevallenen zijn vooral afkomstig uit het huidige Rusland en Oekraïne. Remco ontving vandaag uit handen van juryvoorzitter Ivanov de Rusprix 2006. Gefeliciteerd! (zie ook hier.)

Het lijkt een week waarin mensen in het zonnetje worden gezet: afgelopen donderdag ontving Beja Kluiters van stichting Spoetnik de Orde van Vorstin Olga in de derde klasse uit handen van de Oekraïense minister voor Volksgezondheid en Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de president van Oekraïne.

Saturday, June 10, 2006

Oranjecoalitie struikelt over voorzitter

Waar iedereen dacht dat Timosjenko het struikelblok zou zijn voor de oranjecoalitie, lijkt deze nu te mislukken "omdat de Socialisten vasthouden aan hun kandidaat voor het voorzitterschap van het parlement", aldus de woordvoerder van Nasja Oekrajina. Ja, ja, lekker makkelijk. De twee grootste onderhandelaars liggen vechtend op straat, en de zwarte piet gaat naar de kleinste partij.

Laten we een paar maanden terug gaan in de tijd. Kiev, donderdag 23 maart. De dag van de grote rally van Joelia. NRC-correspondent Coen van Zwol heeft een interview met haar. Timosjenko staat er niet goed voor in de peilingen. Het interview gaat verder. De spanning stijgt. De journalist vraagt haar of ze volgens de huidige peilingen zichzelf ziet als speaker. De journalist tekent haar reactie op: „Ik ben belasterd, vernederd, verraden. Maar zoals de Britse koningin Victoria haar dochter adviseerde aan de vooravond van een gearrangeerd huwelijk: ‘sluit je ogen en denk aan Engeland’. Ik ben bereid mijn ogen te sluiten en aan Oekraïne te denken.’’.

Victoria Koblenko, die ook aanwezig was, schrijft in haar dagboek: Haar angstaanjagende zelfbeheersing leidde ertoe dat er geen boeiende vragen werden gesteld totdat NRC begon te provoceren...kennelijk terecht want Julia flirtte zowat met onze correspondent! Het ijs werd gebroken, eerste glimlach van Timoshenko op de gevoleige plaat vastgelegd en het regende leuke quote's in de serie van: "live politiek debat is net telefoonsex, you never know what you're going to get".

De komende dagen zullen leren hoe vooruitziend de blik van Van Zwol was.

Friday, June 09, 2006

Queen of Orange meets Orange President (6)

While the Orange President was visiting Amsterdam, the Orange first lady went to Vlaardingen.

Interestingly enough, there is more the Yushchenkos share with the Netherlands than just the colour Orange. Mrs. Yushchenko told in Vlaardingen that especially her husband adores herrings. Because unfortunately he was unable to visit Vlaardingen - known for its herrings - himself, Mrs. Yushenko received a large serving of herrings as a present to her husband.

Slowly the culinary secrets of the Yushchenkos are unfolding
...

I hope the Dutch speciality will inspire Mrs. Yushchenko also in her cooking and entertaining using recipes from various parts of the world.

UPDATE: haringoproer... (good that Mrs. Yushchenko did not have to pay for the herrings, otherwise the Dutch Fish Marketing Board would have roared)

Thursday, June 08, 2006

Queen of Orange meets Orange President (5)



... and finally the Orange President met the Queen of Orange.

Meer nieuws hier.

Sunday, June 04, 2006

Nederland verslaat Oekraïne in finale...

Door met 3-0 te winnen van Oekraïne (twee goals van Huntelaar en een van Hofs in de laatste minuut) is Jong Oranje voor het eerst Europees kampioen geworden.

Queen of Orange meets Orange President (4)

Президент України дав інтерв’ю голандській Асоціації преси
Президент України Віктор Ющенко напередодні свого візиту до Королівства Нідерланди дав інтерв’ю голандській Асоціації преси.

В цьому інтерв’ю Президент відповів на запитання, які стосувалися енергетичної безпеки держави, євроінтеграції та вступу нашої країни до НАТО. Також він висловився про українсько-російські відносини.
(www.president.gov.ua)

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland gaf de president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, een interview aan de Geassocieerde Pers Diensten. De president beantwoordde vragen over energieveiligheid en de integratie van het land in de EU en de NAVO. Ook sprak hij over de betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland.

Gefeliciteerd, Remco!

CAPTCHA

A CAPTCHA (Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart) is a challenge-response system test designed to differentiate humans from automated programs. A CAPTCHA differentiates between human and bot by setting some task that is easy for most humans to perform but is more difficult and time-consuming for current bots to complete.
(from Whatis.com)

I had hoped not to bother you guys with it, but lately even this blog has been attacked by bots. (Just when I thought that my contributions in the first half of May were popular having 10+ comments... Alas...) So now I put CAPTCHA on it to make sure I get genuine reactions and not advertisements for whatever.

Queen of Orange meets Orange President (3)

(Kiev, 2 June 2006: President Yushchenko at his office, few days before the visit to Netherlands)
Image by Oleg Klimov

Friday, June 02, 2006

Finale UEFA-21: Oekraïne - Nederland

Nadat Nederland in de verlenging Frankrijk had weggezet (2-3) en Oekraïne na strafschoppen had gewonnen van Servië en Montenegro (5-4), komen de nummers 1 en 2 uit groep B elkaar in de finale van het toernooi onder-21 weer tegen.

Revanche van Oranje voor de met 2-1 verloren openingswedstrijd op 24 mei? Op 4 juni weten we het. Dan spelen de teams vanaf 20:45 tegen elkaar in het 'stadion van de 21e eeuw' Estádio do Bessa Século XXI (30.000 zitplaatsen, het stadion van Boavista).